Problematika efektivity u daně z příjmu a daně z přidané hodnoty - Dbalá, Jiřina (2021)
Diplomová práce poukazuje na problém efektivity v celém procesu správy daní z příjmů a daně z přidané hodnoty a poskytuje analýzu příčin vzniku vyšších než nutných přímých a nepřímých administrativních nákladů a způsobů jejich řešení. S použitím metody literární rešerše přináší vhled do problematiky efektivity a administrativních nákladů, teoretických východisek a shody daně z příjmů a daně z přidané hodnoty, fungování Finanční správy ČR a profesních požadavků kladených na úřední osoby a osoby zúčastněné na správě daní. Analýza současného stavu včetně příčin a faktorů ovlivňujících velikost administrativních nákladů je provedena s použitím metody kvalitativního výzkumu, konkrétně pozorováním, dotazníkovým šetřením a rozhovory. Výzkum je doplněn o kvantitativní analýzu dat Finanční správy ČR, ČSÚ a Světové banky ve spolupráci s PwC. Výsledkem práce je zhodnocení současného stavu a poskytnutí návrhů a doporučení, které povedou ke zvýšení efektivity a úplnosti informací u daně z příjmů a daně z přidané hodnoty, a to zejména dvěma cílovým skupinám, konkrétně externím zástupcům daňových subjektů a Finanční správě ČR.