Ocenění podniku s důrazem na vybraná specifika ocenění pro účely squeeze-outu - Klapil, Vít; Podškubka, Tomáš, 1982-; Horák, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Cílem práce je analyzovat specifika nuceného přechodu účastnických cenných papírů při oceňování podniků a v návaznosti poté provést ocenění konkrétního podniku za účelem stanovení výše přiměřeného protiplnění při fiktivním squeeze-outu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické je rozebírán squeeze-out a jeho specifika s dopadem na praxi oceňovatelů. Praktická část, jejímž výstupem je ocenění konkrétního podniku, zahrnuje finanční analýzu, na jejímž základě je vyhotoven finanční plán, strategickou analýzu, jejímž účelem je prověřit trh a konkurenční pozici oceňovaného podniku, a ocenění. Ocenění je provedeno k 1. 1. 2020 metodou DCF APV a výsledná hodnota podpořena hodnotou odhadnutou metodou srovnatelných podniků. Jako oceňovaný podnik byl zvolen Plzeňský Prazdroj, a.s., neboť byl jedním z prvních podniků v tuzemsku, u něhož byl squeeze-out proveden.
Vedoucí práce: Tomáš Podškubka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses