Odpovědnostní řízení v profesionální divadelní organizaci - Procházka, Jiří (2021)
Diplomová práce „Odpovědnostní řízení v profesionální divadelní organizaci“ se věnuje analýze provozu neziskových statutárních divadel z pohledu odpovědnostního řízení, jehož současné nastavení často vede odebírající střediska k nadužívání interních kapacit. Bylo dosaženo závěru, že jednotlivé divadelní sekce, ač decentralizované, je možné vést ke vzájemné koordinaci skrze centralizující nástroje, na jejichž základě je možné dospět k vnitropodnikové ceně založené na variabilních a přímých nákladech. Aplikace vnitropodnikových cen je pak poměrně složitým procesem, který se nemusí každému divadlu vyplatit. Pokud se však nástroj implementuje, je důvodné se domnívat, že zamezí neekonomickému využívání vnitropodnikových sdílených kapacit.