Redistribuční aspekty sociálních dávek – komparace ČR a Kanady - Hrbáček, Michael (2021)
Diplomová práce se zabývá redistribučními aspekty sociálních dávek v České republice a v Kanadě. Hlavním cílem je popsat a porovnat systém sociálních dávek obou zemí a zhodnotit redistribuční dopady. Vedlejšími cíli jsou porovnání redistribučních dopadů na rozložení příjmů v letech 2005 a 2015 a porovnání redistribučních dopadů v jednotlivých provinciích Kanady. Teoretická část je věnována definování základních pojmů, metodám měření nerovnosti (Lorenzova Křivka, Giniho koeficient) a zdroji statistických dat. Dále je věnována pozornost popisu jednotlivých sociálních dávek obou zemí. Závěrečná kapitola obsahuje komparaci sociálních dávek a kvantifikované měření nerovnosti.