Analýza ochoty investovat do zdraví v závislosti na profesi, vzdělání a mzdě v Plzeňském kraji v roce 2020 - Sýkorová, Eva; Kubelková, Karina, 1983-; Steiner, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Práce se zabývá problematikou zdraví a ochotou v něj investovat a jejím cílem je zjistit, zda ochotu investovat do zdraví ovlivňuje příjem jednotlivce, jeho profese a vzdělání. Zdraví má významný vliv nejen na jednotlivce, ale i na celou společnost, proto je důležité vědět, jaké faktory mají vliv na ochotu do něj investovat. Ochota investovat do zdraví je vyhodnocována na základě výsledků vlastního dotazníkového šetření uskutečněného na podzim roku 2020 v Plzeňském kraji. Data od 449 respondentů ve věku 20 až 60 let různého vzdělání, příjmu a pracujících v 15 různých skupinách profesí jsou vyhodnocována deskriptivní statistikou a regresní analýzou. Ochota investovat do zdraví byla při metodě deskriptivní statistiky pozorována dle jednotlivých rizikových faktorů životního stylu, pro metodu regresní analýzy byla vytvořená vlastní proměnná, vypočítána na základě jednoduchého bodového hodnocení odpovědí. V modelu regresní analýzy byly proměnné vzdělání, příjem i povolání významné, závislost tedy byla prokázána. Zároveň byla projevena závislost u pohlaví. U jednotlivých povolání byla největší závislost pozorována u profesí řemeslník, pracovník v oblasti práv a nekvalifikovaný pracovník. Závěry deskriptivní statistiky dochází k podobným závěrům jako regresní analýza. Výsledky mohou být základem pro další podrobnější šetření či informativní pro tvůrce politik.
Vedoucí práce: Karina Kubelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses