Alternativní měřítka výkonnosti v sektoru Software a ICT služeb - Gabrielová, Adéla; Procházka, David, 1979 říjen 10.-; Vašek, Libor, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Zvýšený výskyt prezentace nestandardních měřítek výkonnosti veřejně obchodovatelných firem vedl v poslední době ke zkoumání jejich transparentnosti a případného vlivu na investory. V souvislosti s tímto zvýšeným výskytem došlo v nedávné době také k vydání ESMA1 Obecných pokynů pro alternativní výkonnostní ukazatele a ke spuštění projektu IASB Better Financial Communication, na jehož základě by mělo dojít k pozměňovacím návrhům omezujících prezentaci APM (alternative performance measures ─ alternativní měřítka výkonnosti). Cílem následující práce je shrnout nejdůležitější regulaci týkající se prezentace APMv USA a Evropě a dále zhodnotit výskyt APM v sektoru Software & ICT Služeb. Teoretická část definuje pojem APM, shrnuje nejdůležitější související regulaci v USA a Evropě a poskytuje přehled nejčastěji používaných APM. Východiskem praktické části práce je empirický výzkum provedený na základě ručního sběru dat z výročních zpráv 66 společností (s koncem účetního období v roce 2019) ze sektoru Software & ICT Služby v akciovém indexu Stoxx 600. Výsledky výzkumu ukázaly, že alespoň jedno finanční nestandardní měřítko vykázala každá z analyzovaných společností. Nejčastěji se vyskytujícím APMv účetních závěrkách byl provozní zisk, přičemž jeho kalkulace napříč společnostmi nebyla jednotná. Mimo účetní závěrku se nejfrekventovaněji vyskytoval ukazatel EBITDA2. Nejčastější úpravy nestandardních ukazatelů souvisely s podnikovými kombinacemi a restrukturalizacemi.
Vedoucí práce: David Procházka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses