Transmisní mechanismy v měnové politice ČNB - Ouská, Denisa (2021)
Diplomová práce se zabývá transmisními mechanismy měnové politiky ČNB v období 1990 až 2017. Práce je rozdělena do čtyř chronologických částí. První kapitola se zabývá počátky měnové politiky a vývojem inflace během transformace československé a posléze české ekonomiky. Druhá kapitola se věnuje aplikaci měnového transmisního mechanismu cílování peněžní zásoby v podmínkách pevného měnového kurzu a vysokého přílivu kapitálu, a okolnostem měnového otřesu roku 1997. Třetí kapitola se věnuje přechodu na strategii cílování inflace a hodnocení plnění inflačních cílů České národní banky. Poslední kapitola se zabývá přijetím kurzového závazku České národní banky a využívání nekonvenčního nástroje devizových intervencí v podmínkách velmi nízkých úrokových sazeb.