Transmisní mechanismy v měnové politice ČNB - Ouská, Denisa; Koderová, Jitka; Šímová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Diplomová práce se zabývá transmisními mechanismy měnové politiky ČNB v období 1990 až 2017. Práce je rozdělena do čtyř chronologických částí. První kapitola se zabývá počátky měnové politiky a vývojem inflace během transformace československé a posléze české ekonomiky. Druhá kapitola se věnuje aplikaci měnového transmisního mechanismu cílování peněžní zásoby v podmínkách pevného měnového kurzu a vysokého přílivu kapitálu, a okolnostem měnového otřesu roku 1997. Třetí kapitola se věnuje přechodu na strategii cílování inflace a hodnocení plnění inflačních cílů České národní banky. Poslední kapitola se zabývá přijetím kurzového závazku České národní banky a využívání nekonvenčního nástroje devizových intervencí v podmínkách velmi nízkých úrokových sazeb.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses