Komparace politických režimů ve vybraných zemích Střední Asie : Kazachstán, Uzbekistán, Kyrgyzstán - Klokava, Anfisa; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Prorok, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Předložená disertační práce je věnována analýze a komparaci vývoje politických režimů postsovětských středoasijských republik (konkrétně Kazachstánu, Uzbekistánu a Kyrgyzstánu) v letech 1991–2019. Transformace politických režimů a jejich výsledná podoba patří mezi velké otázky komparativní politologie. Na zkoumané politické režimy nahlížím prizmatem teorie hybridních režimů. Hlavní metodou je zvolená synchronní komparace, která je provedená na základě dvou typů kritérií. Za prvé se jedná o porovnání institucionální podoby režimu, o zvážení vyváženosti moci, zvláštní pozornost je věnovaná změnám v pravomocích prezidentů, jelikož ve dvou ze zkoumaných případech (Uzbekistán a Kazachstán) se jedná o politický systém s dominantním aktérem. Za druhé se zaměřují na otázku volební soutěživosti prostřednictvím sledování legislativních podmínek pro vznik nových politických stran. Pro účely této disertační práce je formulovaná následující hypotéza: Režimy Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Uzbekistánu lze hodnotit jako hybridní režimy, a to v podobě specifického typu soutěživého autoritarismu. Na základě komparativní analýzy dospívám k následujícím závěrům: Politické režimy Kazachstánu a Uzbekistánu jsou jistým příkladem autoritářství a proces konsolidace považují za ukončený, nejsou ve sledovaném období rysy tranzitu. Kyrgyzstán, který prošel nejednoznačným politickým vývojem a barevnými revolucemi (2005, 2010), je vnímán jako případ hybridního režimu (soutěživého autoritarismu), ale s neukončenou tranzicí.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor disert. práce]; disertace; dissertations