Reálná ekonomika jako zdroj nerovnováhy platební bilance - Šíma, Ondřej; Mandel, Martin, 1962-; Šaroch, Stanislav, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Cílem disertační práce je nalézt determinanty vycházející z reálné ekonomiky, které způsobují dlouhodobou nerovnováhu salda běžného účtu. Při rozkladu kumulativního salda běžného účtu na dílčí salda vynikne užitečnost doplnění často užívané analýzy determinantů úspor a investic o další pohled. V této práci je proto aplikován komplementární přístup na analýzu běžného účtu, který analyzuje jednotlivá dílčí salda běžného účtu a nalézá pro ně vhodné proměnné, které tato salda ovlivňují a způsobují jejich nevyrovnanost. Koncept práce je odvozen z 6. vydání Manuálu k sestavení platební bilance a investiční pozice vůči zahraničí. Analýza za pomoci panelové a průřezové regrese je prováděna za období 1980–2016 a zahrnuje všechny země světa. Z analýzy vyplývá, že podstatný vliv na jednotlivá salda mají geografická specifika, vybavenost ekonomiky výrobními faktory a vyspělost země, tj. strukturální charakteristiky ekonomiky.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations