Světová, evorpská a česká harmonizace účetního způsobu řešení úpadku obchodních korporací formou konkurzu a reorganizace - Hospodka, Jan; Bokšová, Jiřina, 1960-; Paseková, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Cílem práce je navrhnout novou podobu účetní závěrky pro obchodní korporace, které procházejí konkurzem či reorganizací. Práce analyzuje současné insolvenční a účetní předpisy v České republice a vyhodnocuje, zda jsou pravidla dostatečně harmonizována. Dále provádí rozbor účetních pravidel a pravidel výkaznictví souvisejících s procesem insolvence v zahraničí, konkrétně v USA, Kanadě, Polsku a na Slovensku. Byl proveden výzkum všech společností, u kterých v období 1. 1. 2015 až 31. 12. 2018 došlo k vydání rozvrhového usnesení, tedy u nich došlo k ukončení insolvenčního řízení formou konkurzu nebo u kterých došlo k usnesení o schválení reorganizačního plánu, v případě reorganizace. U těchto společností práce porovnává výsledky insolvenčního řízení s informacemi, které společnosti uváděly ve své účetní závěrce. Bylo prokázáno, že současná účetní regulace pro účetní jednotky procházející konkurzem či reorganizací není dostatečná, a to jak v návaznosti na české insolvenční předpisy, tak v porovnání s obdobnou regulací v zahraničí. Praktický výzkum účetních jednotek, které prošly konkurzem a reorganizací, poukázal zejména na dva problémy. Zaprvé, množství společností, které procházejí konkurzem a zároveň poctivě zveřejňují svou účetní závěrku, bylo za zkoumané období méně než 4 %. Zadruhé, stávající forma účetní závěrky v některých ohledech, které práce zkoumala, v případě konkurzu i reorganizace ztrácí svou schopnost podat věrný a poctivý obraz skutečnosti. V závěru práce jsou prezentována opatření, která by tento stav měla napravit.
Vedoucí práce: Jiřina Bokšová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations