Finanční benchmarking společnosti BAŤA, a. s. - Panteleev, Ruslan (2021)
V práci je provedená analýza finanční výkonnosti společnosti BAŤA, a.s., a je posouzená její přitažlivost pro potenciální investory. Jsou použity metody finanční analýzy, proveden je výpočet ukazatele EVA a vytvořena je soustava ukazatelů INFA. Je proveden finanční benchmarking s odvětvím (průměr odvětví, přímí konkurenti) a je posouzeno zdraví podniku. Na základě zjištěných výsledků jsou udělány závěry o silných a slabých stránkách podniku, jsou vytvořená doporučení pro zlepšení stávající situace. Bylo zjištěno, že BAŤA, a.s., je ztrátový podnik, přestože je druhou největší společností na trhu obuvi v ČR a má miliardové tržby. Hlavní příčiny této situace jsou vysoká nákladovost výroby a neefektivní řízení zásob. Relativně vysoká je také zadluženost podniku, který není schopný efektivně využívat svá aktiva a tvořit hodnotu pro majitele. Ohrožující je zejména vysoká síla konkurentů a to, že oproti podniku BAŤA nemají slabiny v těchto oblastech. Hlavní doporučení se týkají přezkoumání vztahů s dodavateli, optimalizace výrobních nákladů a řízení zásob. Náprava situace je pro podnik naléhavým úkolem, protože se postupně ztrácí jeho konkurenční přednosti.