Analýza nezaměstnanosti v zemích EU s využitím panelových dat - Široký, Adam; Formánek, Tomáš; Georgiev, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato práce se zabývá ekonometrickou analýzou nezaměstnanosti států EU v letech 2007 - 2017. Cílem je vytvořit model, který dobře zachycuje dynamiku vývoje nezaměstnanosti napříč členskými státy Evropské unie. Vzhledem k povaze problému jsou využity metody odhadů speciálně navržené pro panelová data. Proměnné modelu vysvětlující vývoj míry nezaměstnanosti jsou vybrány na základě teoretických poznatků, jejichž předpokládaný vliv je diskutován. Zvolená data jsou nejprve zkoumána pro svou vhodnost ve smyslu využití při práci s panelovými daty. Je proveden odhad pomocí sdružené metody nejmenších čtverců, metody fixních efektů a metody náhodných efektů. Pomocí statistických testů a metrik, využívaných v oblasti ekonometrie, je zvolena pro analyzovaný datový soubor vhodná metoda, která je dále podrobena bližšímu zkoumání a její regresní parametry jsou podrobeny testům stability. Výsledná síla a směr vlivu jednotlivých regresorů jsou interpretovány a porovnány s teoretickým předpokladem.
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses