Cenové trendy na českom a nemeckom trhu s osobnými automobilmi v rokoch 2010 - 2019 - Janko, Michal (2021)
Cieľom práce „Cenové trendy na českom a nemeckom trhu s osobnými automobilmi v rokoch 2010-2019“ je porovnanie trendov v maloobchodných cenách osobných automobilov na českom a nemeckom trhu v rokoch 2010 až 2019 a na základe tohto porovnania určenie, či sa cenová hladina s vybraným tovarom na týchto trhoch vyrovnáva, alebo či sa rozdiely prehlbujú. V mojej práci sú poskytnuté rôzne koncepty, od základných až po pokročilejšie, ktoré pojednávajú o cene z medzinárodne-ekonomického i marketingového hľadiska, ďalej sú pomocou rešerše literatúry analyzované špecifiká trhu s osobnými automobilmi a práca taktiež ponúka prehľad o trende na nemeckom trhu. Pomocou vlastnej empirickej štúdie, ktorá bola vykonaná na dostupných dátach pre český trh je zodpovedaná hlavná výskumná otázka. Práca ukazuje, že rozdiel v cene osobných automobilov na českom a nemeckom trhu sa v posledných rokoch zväčšoval – priemerná predajná cena osobného automobilu v Nemecku rástla významne rýchlejšie ako v Česku a tak sa nenaplnil predpoklad zbližovania cenovej hladiny medzi trhmi, ktoré sú súčasťou európskeho voľného trhu predstavovaného členstvom v Európskej únii. Hlavným dôvodom pre tento jav sa ukázali byť zvyšujúce sa náklady výrobcov vyplývajúce z legislatívnych požiadaviek na zvyšovanie bezpečnosti a ekologickosti osobnej automobilovej dopravy. Tieto náklady sú výrobcovia schopní vďaka svojmu postaveniu v dodávateľskom reťazci rozdielne prenášať na kupujúcich v krajinách s odlišnou kúpnou silou a citlivosťou na zmenu ceny.