Vplyv existencie daňových rajov na českú ekonomiku - Havrilayová, Júlia (2021)
Presun ziskov do krajín daňových rajov patrí medzi veľkú problematiku domovského štátu. Predmetom skúmania tejto bakalárskej práce je využitie výhod daňových rajov českými podnikmi a vplyv tohto využitia na českú ekonomiku, konkrétne štátny rozpočet a platobnú bilanciu. Cieľom bakalárskej práce je zhodnotenie výhod daňových rajov pre české podniky, doplnené o komparáciu s českými podmienkami a poukázanie na možné straty na českom štátnom rozpočte a platobnej bilancii. V prvej kapitole sa uvádzajú základné teoretické pojmi a ich vysvetlenia. Okrem teoretického vysvetlenia pojmov prvá kapitola zahŕňa stručnú históriu a zoznam najznámejších daňových rajov. V druhej kapitole sú spomenuté konkrétne formy využitia krajín daňových rajov. Ďalej táto kapitola vymenúva príklady firiem, ktoré tieto daňové raje využívajú. Poslednou témou druhej kapitoly je vplyv novej pandemickej krízy na využívanie daňových rajov. V nasledujúcej tretej kapitole práca približuje rôzne daňové a nedaňové podmienky daňových rajov pre podnikateľov a porovnáva ich s podmienkami v Českej republike. Konkrétne porovnáva Holandsko, Karibik a Singapur. V poslednej, praktickej časti, práca skúma možné straty na českom štátnom rozpočte v dôsledku presúvania ziskov do daňových rajov pomocou využitia ROE. V tejto kapitole je ďalej spomenutý vplyv na českú platobnú bilanciu a je tam uvedený aj príklad konkrétnej firmy a jej ziskov. Záverečná časť práce obsahuje vyhodnotenie všetkých realizovaných zistení a analýz. Táto práca ukazuje, že využívanie daňových rajov má vplyv na ekonomiku Českej republiky.