Meziměnová úroková báze a její transmise do klientských úrokových sazeb - Staniek, Dušan (2021)
Meziměnová úroková báze spolu s působením cizoměnových úrokových sazeb jsou novými faktory transmisních kanálů měnové politiky zasluhující naši pozornost. Meziměnová úroková báze se prosazuje prostřednictvím měnových swapů, které zůstávají jediným likvidním instrumentem mezibankovního korunového trhu, pomocí něhož lze realizovat i obchody s delší dobou splatností. V první fázi analýzy úrokové transmise jsme vyhodnotili vliv nastavení klíčové sazby centrální banky na úroveň sazeb tržních. V případě konvenčních sazeb, tj. referenčních sazeb (PRIBOR) a sazeb úrokových swapů (IRS), je úroveň transmise velmi dobrá v průběhu celého analyzovaného období. Prvek meziměnové úrokové báze se jeví být nezávislý na nastavení repo sazby, a proto je transmise repo sazby do nastavení implikovaných sazeb měnových swapů ve všech případech slabší, než tomu je v případě sazeb konvenčních. Nicméně v případě tržních výnosů státních dluhopisů přináší meziměnová úroková báze podstatnou dodatečnou informaci, která spolu s vývojem repo sazby dokáže změny ve výnosech dluhopisu uspokojivě vysvětlit. V druhé fázi jsme prověřili provázanost sazeb produktů, které lokální banky poskytují svým klientům, s tržními sazbami mezibankovního trhu. Nejlepší soudržnost s tržními sazbami vykazují sazby hypotečních úvěrů a sazby úvěrů nefinančním podnikům. Působení meziměnové úrokové báze je však pozorovatelné jen u druhé jmenované skupiny úvěrů. V případě menších korunových korporátních úvěrů přispívá meziměnová úroková k celkově nižší finální sazbě klientům, zatímco v případě větších úvěrů se tato báze prosazuje v úvěrech v obou měnách (EUR i CZK). Nicméně dopad na eurové sazby, které jsou tímto vyšší, se projevuje zřetelněji. Zdá se, že větší korporátní klienti se sami a