Pětice empirických studií, při uvolnění silných ekonometrických předpokladů - Frýd, Lukáš; Pánková, Václava, 1949-; Mandel, Martin, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
V ekonomických analýzách se často vychází ze splnění velmi silných ekonometrických předpokladů, které ve skutečnosti nebývají dodrženy. V pětici empirických článků tato disertační práce uvolňuje některé z těchto předpokladů a analyzuje (a) asymetrické chování volatility a korelace ve finančních časových řadách, (b) strukturální změny v makroekonomických procesech, (c) vliv spotřeby energie na hospodářských růst v přítomnosti průřezové závislosti, (d) Lafferovu křivku v přítomnosti průřezové závislosti, (e) kvantilově závislý dopad subvencí na efektivitu zemědělských podniků. Empirické výsledky výzkumu naznačují, že uvolnění některých z těchto silných předpokladů vede k významně odlišným závěrům.
Vedoucí práce: Václava Pánková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor disert. práce]; disertace; dissertations