Fenomén CBDCs a jejich možný dopad na monetární politiku, ekonomiku a byznys - Andres, Lukáš; Jedlinský, Jakub; Sankot, Ondřej, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Tato práce obecně shrnuje dosavadní poznání a výzkum v oblasti digitálních měn v režii centrální banky (CBDC). Práce se primárně zaměřuje na retailové CBDCs čili takové digitální měny centrální banky, které jsou přístupné široké veřejnosti. Hlavním cílem práce je umožnění čtenáři hlubší porozumění problematiky CBDC, kriticky zhodnotit přístupy k jejich zavádění a jejich implikace pro ekonomiku a byznys s využitím vybraných reprezentativních příkladů v praxi. Práce se skládá ze tří hlavních kapitol. V první kapitole autor představuje koncept CBDCs obecně a vymezuje je oproti současným platebním prostředkům. Jsou zmíněny rovněž jak obecné impulsy a příležitosti, kvůli kterým centrální banky uvažují o emisi CBDC, tak i možná rizika a limity CBDC. V druhé kapitole je věnován prostor konkrétním designovým přístupům implementace CBDC, a to jak z technické stránky designu, tak i ekonomické. V praktické části se autor věnuje současnému stavu projektů CBDCs ve světě, přičemž dva vybrané projekty představuje v hlubším detailu a diskutuje nad jejich možnými implikacemi pro jednotlivé země a stakeholdery dané CBDC.
Vedoucí práce: Jakub Jedlinský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses