Nákupní chování spotřebitelů při online nákupu v kategorii potravin na českém trhu a jeho změna v souvislosti s nemocí covid-19 - Vyoralová, Veronika (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá nákupním chováním českých spotřebitelů ve věku 18 až 40 let při nakupování potravin přes internet. Cílem je zjistit hlavní faktory ovlivňující nákupní chování spotřebitelů při nákupu online v kategorii potravin na českém trhu, určit profil typických spotřebitelů, kteří inklinují k online nákupním platformám a zjistit, jaký vliv mělo šíření nemoci covid-19 v České republice na chování spotřebitelů. V teoretické části práce jsou definovány a diskutovány základní pojmy, pohledy na spotřebitele a vlivy, které jej ovlivňují, kupní rozhodovací proces a jeho jednotlivé součásti. Dále se práce zabývá specifiky e-commerce a nákupního chování online a charakterizuje českého spotřebitele a trh e-commerce a e-commerce potravin v České republice. Samotný výzkum je založen na dotazníkovém šetření s účastí 554 respondentů. Dělí se na tři části: rozhodnutí o místě nákupu, nákupní chování zákazníka a vliv nemoci covid-19. Na závěr jsou prezentována doporučení pro společnosti působící na daném trhu.