Návrh a implementace BI řešení v prostředí menší finanční instituce - Havlík, Martin; Novotný, Ota, 1971-; Syrový, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Diplomová práce se zabývá návrhem a implementací BI řešení v prostředí menší finanční instituce. Práce má jeden hlavní cíl a dva dílčí cíle. Hlavní cílem práce je vytvoření prototypu datového tržiště a návrhu reportů v menší finanční instituci. Při jeho tvorbě došlo k vytvoření datové pumpy (ETL) v prostředí SSIS, která odstranila případnou datovou nekvalitu, provedla správné ocenění aktiv dle požadavků metodiky a vytvořila podmínky pro správný výpočet výnosů. Vytváření výpočtů proběhlo pomocí dotazovací jazyku MDX v prostředí softwaru SSAS. Tyto výpočty byly validovány na základě referenčních hodnot. Prvním dílčím cílem je analýza businessu, prostředí firmy a výběr požadavků na BI řešení. V teoretické části byla představena popisovaná firma a oblast kapitálových trhů, kde působí. Byl popsán obchodní model firmy, jaké jsou její dosavadní cíle a vize. V praktické části byly analyzovány existující BI řešení a došlo k analýze návratnosti těchto řešení. Dále byla provedena business analýza firmy, v které byl představen současný stav, nalezené problémy a cílový stav řešení. Na základě nich došlo k výběru jednoho z problému (výpočet výnosů) k dalšímu řešení. Pro toto řešení byla nalezena existující metodika, která byla upravena pro potřeby dané firmy. Na základě požadavků metodiky došlo k definování požadavků na výstupy BI řešení. Druhým dílčím cílem této práce je vytvoření datového modelu datového tržiště. Na základě analýzy existující datové struktury a transakcí došlo k vytvoření konceptuálního a dimenzionálního modelu datového tržiště. V rámci jeho tvorby došlo k vytvoření typologie transakcí do vzorových skupin, které mají dopad na výpočet výnosů. Výstupem práce je otestovaný prototyp datového tržiště a návrh vzorové podoby reportingu v p
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses