Analýza vývoje Československé pošty v období Velké hospodářské krize 1929-1934 - Štěpánková, Kateřina; Jakubec, Ivan, 1960-; Drábek, Jakub, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Diplomová práce se zabývá problematikou hospodaření státního podniku Československá pošta se zaměřením na období let 1929–1934. Tento časový horizont odpovídá době trvání Velké hospodářské krize, která se dotkla rovněž československé ekonomiky. Cílem práce je analýza vlivu této krize na fungování poštovních, telegrafních a telefonních služeb a zvolenou hypotézou je, že Československé poště během sledovaného období klesaly příjmy i výdaje a díky přijatým opatřením se jí podařilo udržet ziskovost. První část práce se zabývá charakteristikou československého poštovnictví do předkrizového roku 1928 a krátce popisuje krizi samotnou. Druhá část práce se následně věnuje fungování a hospodaření Československé pošty ve sledovaném období s přesahem až do roku 1937. K problematice je přistupováno nejen z kvantitativního, ale rovněž kvalitativního hlediska, které je pro výzkum vlivu krize na chod podniku žádoucí. Za pomoci komparace jednotlivých dat a syntézy zjištěných informací dochází k verifikaci hypotézy, jejíž platnost je na základě provedeného výzkumu vyvrácena. Československá pošta byla důležitou součástí národního hospodářství a i přes značnou snahu se nevyhnula negativním dopadům krize, přestože její vývoj v letech 1929–1934 byl daleko rozmanitější, než by se na první pohled mohlo zdát.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses