Dopady významných živelních událostí na české pojišťovnictví - Barhoň, Pavel; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Vyskočil, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Tato bakalářská práce se primárně zabývá dopady významných živelních událostí na české pojišťovnictví. V první části jsou podrobně charakterizovány vybrané typy živelních událostí, které Českou Republiku v posledních 25 letech nejzásadněji poznamenaly a které se nejvíce promítly do vývoje českého pojišťovnictví. Druhá část začíná shrnutím historie pojistné ochrany proti živlům, včetně samotného vzniku a počátečního vývoje, a pokračuje rozborem dopadů konkrétních živelních pohrom na české pojišťovnictví. Cílem této části je především identifikovat změny, ke kterým došlo na pojistném a zajistném trhu v reakci na tyto významné události. V poslední části je analyzována současná situace na trhu a aktuální přístup pojistitelů ke krytí živelních rizik. Tento přístup je dále ilustrován na příkladu pojištění budov od čtyř pojišťoven, které na pojistném trhu v České Republice momentálně působí.
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses