Odpovědnost státu za újmu způsobenou podnikateli nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem - Kostelanský, Ludvík (2021)
Disertační práce se zaměřuje na problematiku řešenou zákonem č. 82/1998 Sb., a to se zaměřením na materiální i imateriální újmy způsobené podnikatelským subjektům. Primárním cílem disertační práce je identifikovat dosud neřešené či jinak sporné problematické oblasti právní úpravy zákona č. 82/1998 Sb. a nabídnout jejich odůvodněné řešení. Popis a související rozbor právní úpravy je v předkládané práci uspořádán chronologicky. Po úvodním výkladu, který je zaměřen na rozbor obecných východisek právní úpravy závazků z deliktů a rovněž na nastínění historického vývoje právní úpravy odpovědnosti státu za škodu, jsou v rámci disertační práce nejprve řešeny otázky obecného charakteru související s odpovědností státu za jím způsobené újmy. Budou zde tedy obsaženy pasáže zabývající se problematikou vrchnostenské činnosti státu a samotné aplikovatelnosti či neaplikovatelnosti zákona č. 82/1998 Sb. v různých situacích. Dále je pozornost zaměřena na podmínky předběžného projednání nároku dle § 14 a násl. zákona. Specifická pozornost je věnována problematice okolností prohlášení konkrétního rozhodnutí orgánu veřejné moci za nezákonné a dále problematice různých druhů nesprávných úředních postupů. Rozsáhlá pozornost je věnována jednotlivým typům skutečné škody, ušlého zisku a imateriální újmy. Samostatná pozornost je rovněž věnována specifickým institutům, jako je promlčení nároku na náhradu škody či problematika zápočtu zákonných úroků. Poslední kapitola práce obsahuje mezinárodní komparaci s odpovídající právní úpravou Slovenské republiky.