Role USA v mezinárodních environmentálních režimech - Švec, Ondřej; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Strachová, Nikola; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Cílem diplomové práce je určit vztah mezi efektivitou mezinárodních environmentálních režimů a účastí Spojených států amerických, přičemž v souladu se stanovenými kritérii a v rámci sledovaných případů režimů práce zkoumá, zda účast USA vede k větší efektivitě těchto režimů. Úvodní kapitola se po exkurzi do teorie režimů zabývá specifiky teorie mezinárodních environmentálních režimů a představuje aplikované metodologické východisko práce. Další dvě kapitoly jsou věnovány vyhodnocení efektivity jednotlivých režimů s účastí, respektive bez účasti USA. Závěrečná kapitola na základě porovnání obou skupin režimů zhodnocuje roli Spojených států. Tento vztah se práci skutečně podařilo objevit. Dospěla závěru, že případy režimů disponující účastí USA jsou v průměru efektivnější o téměř 78 %.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses