Architektúra a implementácia BI riešenia nad databázou SAP HANA - Medovarská, Katarína (2021)
Cieľom tejto práce je analýza funkcií a možností nového Business Intelligence (BI) systému a prezentácia autorkiných skúseností s týmto relatívne novým konceptom. Čitateľ sa dozvie prečo je potrebné vymeniť starý BI systém za nový, aké sú hlavné rozdiely medzi týmito dvoma systémami a aké benefity to prináša pre vývojárov a tiež pre koncových užívateľov. Táto diplomová práca je rozdelená na dve logické časti. Prvá časť sa zaoberá všeobecnou definíciou BI, architektúry a Self Service BI. Do väčšieho detailu je popísaný produkt SAP Business Warehouse, ktorý tvorí podstatnú časť starého aj nového BI riešenia. Tiež sú tu predstavené dva najznámejšie reportingové nástroje od firmy SAP. Táto prvá časť práce je zakončená popisom celkového fungovania starého BI riešenia – od spracovania zdrojových dát až po ich využitie v konečnom reporte. Druhá časť práce sa sústredí len na nové BI riešenie. Jeho hlavnou časťou a najväčším rozdielom oproti starému BI riešeniu je využitie databáze SAP HANA a jej napojenie na SAP BW, to všetko bez obmedzení v už existujúcich reportoch bežiacich na starom riešení. Vďaka výkonnej databáze sa otvárajú ďalšie možnosti spracovania dát – práca postupne prechádza jednotlivými úrovňami architektúry a popisuje, čo a kde sa s dátami deje. Sú tu tiež predstavené nové nástroje pre dátové modelovanie a rôzne vizualizácie dát. Popisy nástrojov obsahujú aj autorkine názory prameniace z reálnych skúseností. Hlavný prínos práce spočíva vo vytvorení odbornej dokumentácie nového BI systému, ktorá spája technické poznatky a praktické skúsenosti autorky.