Příčiny zadluženosti Řecka v letech 2004-2019 - Berková, Nikola (2021)
Tato bakalářská práce pojednává o příčinách zadluženosti Řecka a jejích dopadech na ekonomiku. Cílem bakalářské práce je zjistit, které faktory na enormní zadluženost Řecka působily nejvíce. Nejprve jsou v práci uvedeny základní pojmy, které vysvětlují veřejný dluh, jak vzniká, jaká jsou možná řešení a také jak fungují vyrovnávací procesy platební bilance. Druhá kapitola se zabývá možnými historickými souvislostmi se vznikem zadlužení Řecka, které započalo již ve 20. století. Jedná se například o přílišnou závislost na zahraničí, nestabilní politiku, přebujelý státní sektor, nadměrné státní výdaje, či migrační politiku. V poslední třetí kapitole je rozebrán poněkud netransparentní vstup Řecka do Evropské unie a další faktory přispívající k prohloubení veřejného zadlužení. Rozebrán je i vývoj makroekonomických veličin (míra inflace, míra nezaměstnanosti, míra chudoby) mezi lety 2004-2019. Dále jsou zde zmíněna následná opatření přijatá k řešení dluhové krize v Řecku a dopady této krize na řeckou ekonomiku. V závěru práce je uvedeno ratingové hodnocení země a predikce ekonomického vývoje Řecka.