Multinomická regrese a její využití při vyhodnocování výběrových experimentů - Vacková, Alena; Formánek, Tomáš; Tomanová, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato diplomová práce se zabývá ekonometrickými modely diskrétní volby. Hlavním cílem této práce je představit problematiku diskrétních výběrových experimentů z ekonometrického hlediska v českém prostředí. V rámci teoretické části jsou vedle základního podmíněného modelu představeny vhodné rozšiřující modely pro značené diskrétní výběrové experimenty, tedy nested logit, heteroskedastický logit a probit, a modely vhodné pro neznačené výběrové experimenty, tedy mixed logit model. Ekonometrická teorie je doplněna specifiky modelování diskrétních výběrových experimentů, jako je např. problematika definování konstanty pro různé výběrové experimenty nebo effects kódování. Modely jsou demonstrovány na neznačeném výběrovém experimentu z oblasti ochrany krajiny. Pro každého respondenta bylo zaznamenáno 9 voleb při různě definovaných scénářích, kde si jedinec vždy volil mezi krajinou A, krajinou B a variantou "ani jedna z možností". Analyzovány byly preference k různým plošným, bodovým a liniovým prvkům krajiny. Uvažovaná plošná opatření jsou lán obilí, lán kukuřice a pásové střídání plodin. Bodová opatření zahrnují tůně a suché poldry. Liniová pak zatravnění podél toku a meze. Pro uvažovanou aplikaci bylo vytvořeno několik modelů, na kterých jsou demonstrovány možnosti specifikace modelů a jejich rozdíly. Veškerá analýza byla realizována v softwaru R. Modely odkryly preferenci pásového střídání plodin v porovnání s lánem kukuřice či obilí, preferenci tůní před poldry a mezí před zatravněním podél toku. Preference přitom nemusí být přes populaci zcela homogenní. Za nejvhodnější model autorka považuje mixed logit model se sdruženě normálními atributy a log-normálně rozděleným (negativním) cenovým koeficientem.
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses