Stravovací služby na farmářských trzích v Praze a Bruselu - Buzková, Tereza (2021)
Bakalářská práce se zabývá stravovacími službami na farmářských trzích v Praze a Bruselu. V posledních letech se stávají farmářské trhy stále populárnější. Velké množství návštěvníků navštěvuje tyto trhy ze zájmu o nákup potravin, u kterých je garantovaná lokální produkce. Kombinace zdravého životního stylu, tedy konzumace potravin bez přidaných chemických látek a udržitelný způsob výroby, prodeje a distribuce potravin je pro obyvatele čím dál důležitější. Legislativa pro samotné organizátory trhů a farmáře je složitější a hygienické požadavky jsou poslední dobou vyšší, především kvůli výskytu nemoci Covid-19. Je důležité znát samotný názor z pohledu návštěvníků farmářských trhů. Z tohoto důvodu byl výzkum zaměřen na návštěvníky vybraných farmářských trhů v hlavních městech ČR a Belgie, farmářských trhů na Náplavce a farmářských trhů Marché de Flagey. Farmářské trhy na Náplavce jsou populárnější než Marché de Flagey v Bruselu. Trhy jsou místem pro setkání s přáteli a rodinou. Pro propagaci trhů je velmi důležitá vhodně zvolená marketingová strategie, je nutná propagace na webových stránkách, sociálních sítích. Je nutné přesvědčit spotřebitele, že nákupem podpoří farmáře a udržitelný rozvoj. Nabídka na farmářských trzích je považována za dostatečnou. Přesto by si zákazníci farmářských trhů na Náplavce přáli rozšířit nabídku o starší tradiční české pokrmy a nové pokrmy, které neznají. Návštěvníci trhů Marché de Flagey by uvítali nabídku pokrmů a nápojů z jiných států, která by ale nadále zahrnovala výrobu z lokálních produktů. Potvrzuje se, že místa ke stravování na obou trzích oproti kvantitě návštěvníků jsou nedostatečná. Dodržování hygienických pravidel je velmi důležité a je stále nutné na určitých úsec