Stravovací služby na farmářských trzích v Praze a Bruselu - Buzková, Tereza; Bejdáková, Blanka; Vaníček, Jiří, 1944-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Bakalářská práce se zabývá stravovacími službami na farmářských trzích v Praze a Bruselu. V posledních letech se stávají farmářské trhy stále populárnější. Velké množství návštěvníků navštěvuje tyto trhy ze zájmu o nákup potravin, u kterých je garantovaná lokální produkce. Kombinace zdravého životního stylu, tedy konzumace potravin bez přidaných chemických látek a udržitelný způsob výroby, prodeje a distribuce potravin je pro obyvatele čím dál důležitější. Legislativa pro samotné organizátory trhů a farmáře je složitější a hygienické požadavky jsou poslední dobou vyšší, především kvůli výskytu nemoci Covid-19. Je důležité znát samotný názor z pohledu návštěvníků farmářských trhů. Z tohoto důvodu byl výzkum zaměřen na návštěvníky vybraných farmářských trhů v hlavních městech ČR a Belgie, farmářských trhů na Náplavce a farmářských trhů Marché de Flagey. Farmářské trhy na Náplavce jsou populárnější než Marché de Flagey v Bruselu. Trhy jsou místem pro setkání s přáteli a rodinou. Pro propagaci trhů je velmi důležitá vhodně zvolená marketingová strategie, je nutná propagace na webových stránkách, sociálních sítích. Je nutné přesvědčit spotřebitele, že nákupem podpoří farmáře a udržitelný rozvoj. Nabídka na farmářských trzích je považována za dostatečnou. Přesto by si zákazníci farmářských trhů na Náplavce přáli rozšířit nabídku o starší tradiční české pokrmy a nové pokrmy, které neznají. Návštěvníci trhů Marché de Flagey by uvítali nabídku pokrmů a nápojů z jiných států, která by ale nadále zahrnovala výrobu z lokálních produktů. Potvrzuje se, že místa ke stravování na obou trzích oproti kvantitě návštěvníků jsou nedostatečná. Dodržování hygienických pravidel je velmi důležité a je stále nutné na určitých úsec
Bohužel nastavená pravidla v ČR se dají stěží dodržet a trhy jsou těmito restrikcemi omezeny. Stát rovněž tyto podnikatele k opětovnému zahájení činnosti nepodporuje. Výsledky obou výzkumů byly na závěr poskytnuty organizátorům farmářských trhů a samotným farmářům, aby se mohli inspirovat nejen svými výsledky, ale i zahraničními, a tím zlepšit úroveň stravovacích služeb na farmářských trzích.
Vedoucí práce: Blanka Bejdáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses