Sdílená ekonomika : porovnání vývoje trhu P2P úvěrů ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska v letech 2005-2020a odhad budoucího utváření trhu P2P úvěrů v ČR - Michailidis, Simon (2021)
Diplomová práce se zabývá velmi aktuálním tématem P2P úvěrových platforem. Cílem práce je odhad tržního potenciálu P2P úvěrových platforem na českém úvěrovém trhu. Takto stanovený cíl byl naplněn v průběhu řešení praktické části zodpovězením základní výzkumné otázky: „Mají P2P úvěry potenciál plně konkurovat bankovním i nebankovním půjčkám a mohou tím získat významný podíl na trhu s úvěrovými produkty?“. Zodpovězení této otázky předchází teoretická část, která je zaměřená na principy fungování sdílené ekonomiky a její podmnožiny, kterou právě P2P úvěry jsou. Praktická část pak obsahuje komparaci vývoje a regulací na trzích v UK a USA a odhad maximálního potenciálu P2P úvěrů v ČR. Odhad proběhl na základě dotazníkového šetření a výsledkem bylo zjištění, že aktuální podíl P2P úvěrů má v ČR prostor pro růst a maximální potenciál je značně vyšší než aktuální tržní podíl P2P úvěrů na českém trhu.