Sdílená ekonomika : porovnání vývoje trhu P2P úvěrů ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska v letech 2005-2020a odhad budoucího utváření trhu P2P úvěrů v ČR - Michailidis, Simon; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Diplomová práce se zabývá velmi aktuálním tématem P2P úvěrových platforem. Cílem práce je odhad tržního potenciálu P2P úvěrových platforem na českém úvěrovém trhu. Takto stanovený cíl byl naplněn v průběhu řešení praktické části zodpovězením základní výzkumné otázky: „Mají P2P úvěry potenciál plně konkurovat bankovním i nebankovním půjčkám a mohou tím získat významný podíl na trhu s úvěrovými produkty?“. Zodpovězení této otázky předchází teoretická část, která je zaměřená na principy fungování sdílené ekonomiky a její podmnožiny, kterou právě P2P úvěry jsou. Praktická část pak obsahuje komparaci vývoje a regulací na trzích v UK a USA a odhad maximálního potenciálu P2P úvěrů v ČR. Odhad proběhl na základě dotazníkového šetření a výsledkem bylo zjištění, že aktuální podíl P2P úvěrů má v ČR prostor pro růst a maximální potenciál je značně vyšší než aktuální tržní podíl P2P úvěrů na českém trhu.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses