Veřejné zakázky malého rozsahu u "jiných" právnických osob - Kozmérová, Anna (2021)
Tato bakalářská práce se věnuje oblasti trhu veřejných zakázek, která je často diskutována z důvodu mnoha konkrétních případů, ze kterých vyplývá, že stát nemá příliš velkou kontrolu nad dodržováním pravidel. Veřejné zakázky malého rozsahu jsou tedy tzv. šedou zónou ekonomiky. V bakalářské práci je analyzováno 50 subjektů působících na trhu jako „jiné“ právnické osoby. Tato kategorie zadavatele byla vybrána proto, že podléhá nejmenší míře regulace. První část práce se věnuje teoretické stránce veřejných zakázek, další dvě části se věnují výpočtům podílu veřejných zakázek malého rozsahu a vyhodnocení výsledků výzkumu. Hlavním cílem práce je zjištění toho, jak velký podíl veřejných zakázek je jednotlivými organizacemi zadáván v režimu veřejné zakázky malého rozsahu. Tento podíl je zde kalkulován pomocí tzv. metody zbytkové hodnoty.