Prediktivní model odchodu zaměstnanců - Linková, Vendula; Zimmermann, Pavel, 1980-; Karel, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato práce se zabývá praktickým využitím statistických metod v data miningu v oblasti predikce fluktuace zaměstnanců. V první části práce je popsána výchozí situace firmy a potřebná teoretická východiska z oblasti fluktuace a retence zaměstnanců. Jsou zde popsány příčiny a důsledky fluktuace s naznačenými opatřeními sloužícími k zvýšení retence zaměstnanců. V této části jsou použita data z personálních systémů a dotazníkového šetření v rámci výstupních pohovorů. V druhé části práce jsou zpracovány teoretické zásady při řízení projektu v data miningu. Zároveň jsou zde popsány různé statistické metody modelování s vysvětlením a možnostmi vyhodnocení jejich nasazení. V praktické části pak dochází k aplikaci výše uvedených teoretických konceptů na projektu predikce odchodu zaměstnanců jako binární klasifikační úlohy. Po provedení explorační analýzy dat je přistoupeno k výběru vhodného modelu na základě výsledků ze statistického SW. Vybraný model byl použit pro predikci odchodů v roce 2020. V poslední části jsou popsané výsledky modelu a vhodná doporučení pro další použití v praktickém životě firmy.
Vedoucí práce: Pavel Zimmermann
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MBA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet