Návrh kalkulace výkonů v podniku zabývajícím se poskytováním služeb - Souček, Otakar (2021)
Cílem této bakalářské práce je navrhnout vhodnou kalkulaci pro vybraný podnik a doporučit, které informace by pro její reálné využití při řízení měly být evidovány. Vybraným podnikem je GAIA Connections, s. r. o. zabývající se poskytováním IT služeb stálým zákazníkům. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou shrnuty dosavadní poznatky manažerského účetnictví o nákladech a kalkulacích včetně specifik v oblasti poskytování služeb. V praktické části je za cíl implementace kalkulace výkonů v podniku identifikováno posouzení ziskovosti zákazníků pro potřeby rozhodování o jejich optimální struktuře. V návaznosti na to je zvolena 1 hodina služby poskytované konkrétnímu zákazníkovi jako nejvhodnější kalkulační jednice. Struktura kalkulovaných nákladů je poté vyjádřena v navrženém retrográdním kalkulačním vzorci variabilních nákladů.