Zkušenosti s legalizací marihuany v USA a Kanadě - způsoby financování - Kadleček, Martin; Jedlinský, Jakub; Sejkora, Jiří, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Diplomová práce posuzuje vliv odlišných procesů legalizace marihuany na výši nesystematického rizika na akciových trzích, konkrétně pak mezi portfolii zastupujícími trhy USA a Kanady. V teoretické části práce srovnává dopady procesů legalizace mezi Kanadou a USA na formování nově vzniklých trhů s marihuanou. Dále popisuje použité modely CAPM, Bottom-up Beta a GCRPM. V praktické části práce sestavuje portfolia akciových titulů reprezentující trhy USA a Kanady, která následně zpracovává v regresní analýze modelu CAPM pro srovnání nesystematického rizika mezi portfolii. I přes to, že regrese naznačuje vyšší nesystematické riziko na kanadském trhu, není výsledek jednoznačný vlivem významné statistické standardní chyby. Práce proto přistupuje k modelu Bottom-up beta, který přináší srovnání nesystematického rizika na základě finančních výkazů společností obou portfolií. Tento postup potvrzuje výsledek dosažený modelem CAPM a stanovuje nesystematické riziko kanadského portfolia na hladině 27,42 % oproti 19,23 % odhadovaným pro trh USA. Tím dochází k vyvrácení první hypotézy práce. Poslední použitý model GCRPM utvrzuje výsledky dvou předešlých modelů, avšak není schopen posoudit vliv událostí legalizace marihuany na snižování nesystematického rizika portfolia trhu USA, protože se v modelu střetávají protichůdné změny rizika a model nerozlišuje mezi interními a externími vlivy na výsledek hospodaření posuzovaných společností. Druhá hypotéza práce je tím vyvrácena.
Vedoucí práce: Jakub Jedlinský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses