Dopady obnovy Chrámu chmele a piva na rozvoj cestovního ruchu na Žatecku - Zajíčková, Eva (2021)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení dopadů obnovy Chrámu chmele a piva v Žatci na vybrané ukazatele socioekonomického rozvoje včetně hodnocení kulturních a environmentálních aspektů, za období 2011-2020. Dále práce obsahuje vyhodnocení poznatků, konzultované s ředitelem Chrámu chmele a piva a přenesení doporučení, které by směřovaly k vyššímu rozvoji cestovního ruchu ve městě. Teoretická část práce zasazuje téma do kontextu regionálních teorií, definuje cestovní ruch a jeho pozitivní a negativní vlivy. Konkrétně vlivy ekonomické, socio-kulturní a environmentální. Je zde uvedena také charakteristika Evropských dotací a Památkového zákona s odkazem na danou legislativu. Na závěr teoretické části je charakterizováno město Žatec s jeho okolními atraktivitami a Chrám chmele a piva, na které se praktická část zaměřuje. Praktická část je zakončena návrhy a doporučeními adresovanými obci Žatec a Chrámu chmele a piva v této obci, které by přispěly k vyšší atraktivitě a propagaci místa, a to hlavně po skončení koronavirové krize. Proto je nutné v praktické části brát ohled i na aktuální ekonomickou situaci a opatření týkající se uzavření památek. Za hlavní přínos mé práce považuji, že uvedená doporučení a návrhy lze využít pro zobecnění a shrnutí analýzy cestovního ruchu v Chrámu chmele a piva a ve městě Žatec, v konkurenci s ostatními městy okolních obcí s rozšířenou působností.