Porovnání NLP funkcionality self service BI nástrojů - Chalupa, Pavel (2021)
Tato práce se zabývá propojeních funkcionality NLP (Natural Language Processing) s oblastí Business Intelligence. Cílem práce je zmapování možností propojení těchto dvou technologických oblastí na praktických příkladech a otestování tohoto propojení v praxi. Pro otestování byly vybrány tři nástroje, které jsou v současnosti na trhu dostupné. Tyto nástroje a jejich funkcionalita byly v praktické části porovnávány a testovány na základě klíčových faktorů a kritérií, které byly v této práci rovněž zadefinovány. Testováním byly zjištěny oblasti, ve kterých jednotlivé oblasti, ve kterých testované nástroje vynikají a zároveň oblasti, ve kterých má NLP určitý prostor pro zlepšení. Práce může sloužit jako určitý úvod a teoretický i praktický základ pro další práce, které si kladou za cíl NLP v oblasti Business Intelligence zkoumat s větším zaměřením na detail.