Analýza výsledků krajských voleb 2020 - Vaňková, Milena; Dlouhý, Martin, 1970-; Rada, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Diplomová práce se zabývá analýzou výsledků voleb do zastupitelstev krajů České republiky v roce 2020, ~čemuž využívá metody teorie her. K vyhodnocení výsledků jsou použity dva nejčastěji používané indexy síly, tedy Shapleyův-Shubikův index síly a Banzhafův index síly. Dále jsou porovnány skutečně vzniklé většinové koalice s koalicemi, které vycházejí z teorie formování koalic. Druhou částí je využití výsledků voleb do zastupitelstev krajů k odhadu celostátních preferencí, což může být jistou alternativou k předvolebním průzkumům.
Vedoucí práce: Martin Dlouhý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses