Generování hudby pomocí markovských řetězců - Borňás, Erik; Holý, Vladimír; Zouhar, Jan, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Práce se zabývá využitím markovských řetězců v algoritmické kompozici. Je zde představena teorie markovských řetězců včetně ukázky obvyklých praktických aplikací a potřebná hudební teorie. V práci nechybí přehled metod používaných v algoritmické kompozici, jako jsou celulární automat, neuronové sítě nebo evoluční algoritmy. V rámci přehledu jsou uvedeny právě i markovské řetězce, u kterých je popsán základní způsob, jak je lze využít k sestavení modelu, jehož parametry jsou určeny pomocí známých skladeb, a nasimulovat jím skladby nové. Práce model rozšiřuje uvažováním dvou paralelních řetězců, jeden pro délky tónů, druhý pro jejich výšky. V modelu je demonstrován odlišný přístup k tvorbě stavů těchto řetězců spolu s rozšířenou definicí markovského řetězce. Ta se od té základní liší tím, že uvažujeme řetězec, u kterého následující stav nezávisí pouze na stavu aktuálním, nýbrž na aktuálním a určitém počtu stavů předchozích. V poslední části práce je model implementován v programovacím jazyku Python.
Vedoucí práce: Vladimír Holý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses