Ochrana přímých zahraničních investic v právu EU - Pospíšil, Petr (2021)
Jednou ze změn, které s sebou přinesla Lisabonská smlouva, je výslovné zařazení přímých zahraničních investic a jejich ochrany do společné obchodní politiky Evropské unie. Ta je jednou z oblastí výlučných pravomocí EU. Evropská unie následně přistoupila ke sjednávání dvoustranných investičních dohod „nového typu“, které nahrazují stávající systém arbitráží investor-stát (ISDS) novým systémem investičních soudů (ICS). Tato práce si klade za cíl zhodnotit přiměřenost stávajícího systému ochrany zahraničních investic vEU, a to prostřednictvím komparativní analýzy mechanismu řešení investičních sporů v rámci obchodní a investiční politiky EU. Po obecném úvodu do problematiky mezinárodního práva ochrany investic a jeho východisek je věnována pozornost vybraným mezinárodním investičním dohodám EU a jurisprudenci Soudního dvora EU v této oblasti. Formou komparativní studie jsou posléze analyzovány dvě arbitráže proti ČR. Stávající režim ochrany investic je následně srovnáván s možnými alternativami s důrazem na jejich konsistentnost a transparentnost. Jádrem práce je pak návrh de lege ferenda nového globálního právního rámce ochrany investic v závislosti na potvrzení hypotéz disertační práce. Poslední kapitola shrnuje dosavadní proces Brexitu a jeho dopad na ochranu investic.