Úroveň a determinanty strategické filantropie firem v České republice - Kubíčková, Klára, 1988- (2021)
Cílem disertační práce je zhodnotit koncept strategické filantropie soukromých firem v České republice s ohledem na hlavní směry výzkumu identifikované v zahraničních studiích firemní filantropie. Splnění tohoto výzkumného cíle umožňuje učinit nové závěry o specifikách strategické filantropie v prostředí České republiky, rozdílech mezi strategickou filantropií a filantropickou strategií, které obě představují strategický přístup k firemní filantropii, a lépe pochopit strategický motiv firemní filantropie. Empirická fáze je rozdělená do tří částí dle hlavních směrů výzkumu. Nejprve definuje model strategického přístupu k firemní filantropii, následně identifikuje determinanty tohoto strategického přístupu a zkoumá jeho vliv na finanční výkonnost firmy. Práce komplexně pokrývá koncept strategické filantropie.