Reakce nadnárodních korporací na Akční plán BEPS OECD/G20 - Procházka, Petr (2021)
V roce 2015 pracovní skupiny expertů OECD zveřejnily 15 doporučení ve svém „Akčním plánu BEPS“ o tom, jak by měl být řešen problém eroze základu daně a přesunu zisků (BEPS) nadnárodních korporací. Země OECD a G20 souhlasily přijmout tato doporučení do svých domácích legislativ, členské země EU často skrze směrnice EU. V této disertační práci jsem si vytyčil tři hlavní cíle: vyhodnotit rozsah přesunu zisků (pomocí kvantitativní analýzy zpráv dle zemí bank EU v letech 2014-2019), pochopit pozici jednotlivých zájmových skupin vůči Akčnímu plánu BEPS (pomocí kvalitativní analýzy 1 873 komentářů ohledně daňových politik OECD) a potvrdit, jak vybraná nadnárodní společnost změnila své procesy v Česku v reakci na opatření BEPS (pomocí případové studie). Výsledky ukazují, že chápání izolovaných daňových rájů je do jisté míry přežitek, že nadnárodní korporace obecně spíše nesouhlasí s rostoucí globální daňovou regulací, ale jsou přitom připraveny podílet se na tvorbě udržitelného daňového systému, a že interní změny v rámci firem nemusí být vždy nutně motivovány daňovou optimalizací.