Vlastní kapitál korporace po fúzi - Moščáková, Lucie (2021)
Se stoupajícím zájmem o fúze obchodních společností roste také kritika týkající se jejich zakotvení v českých předpisech. Tato diplomová práce se zabývá analýzou vlastního kapitálu fúzujících společností v letech 2015-2017, což je položka finančních výkazů, která bývá často spojována s negativními názory týkající se fúzí. V první části se práce zaměřuje na definici a průběh fúzí, potažmo jejich vývoj v České republice v posledních letech. V druhé části jsou na vybrané množině společností identifikovány významné pohyby související s transakcemi vlastního kapitálu ve sledovaném období. Významné pohyby jsou dále detailněji sledovány a zhodnoceny na základě informací zveřejněných ve finančních výkazech společností. V závěru práce je shrnuto, k jakým transakcím ve vlastním kapitálu nejčastěji dochází po uskutečnění fúze.