Vyhodnocení nahrazení konvenčních automobilů plug-in hybridy a elektromobily pro rozvážkové služby pizzerie - Havlíček, Tomáš (2021)
Hlavní cíl této práce je zjistit, zda mohou Plug-in hybridy nebo elektromobily pouze s elektrickým pohonem nahradit konvenční automobily využívané při rozvážkových službách pizzerie. K tomuto zjištění je využita metoda vícekriteriální analýzy TOPSIS. Náplní teoretické části je představení jednotlivých typů pohonů, které využívají automobily porovnávané v praktické části. Stručně je představena historie každého pohonu a princip fungování pohonného systému. Dále je věnována pozornost palivům, resp. elektrické energii a infrastruktuře. Zmíněna je i cena a opravy spojené s daným typem pohonu. V praktické části je nejdříve představena společnost Pizzeria Fantasia a provedena analýza firemní flotily pobočky nacházející se v Roudnici nad Labem. Následně je proveden výběr automobilů, představujících alternativy a výpočet, či stanovení kriteriálních hodnot. V poslední řadě je provedena aplikace samotné metody TOPSIS na zkoumanou problematiku.