Expanze e-shopu na zahraniční trh - Sirbu, Daniel (2021)
Cílem této práce je navrhnout, podle předem podnikem zvolených kritérií, nejlepší země k expanzi vybraného e-shopu na zahraniční trh. Práce je rozdělená na pět částí. V teoretické části je vysvětlen pojem e-commerce a online marketing, kde je pospáno, co vše je součástí online marketingu od SEO (Search Engine Optimization), PPC (Pay Per Click) až po sociální sítě. V druhé části je vysvětlena metodologie postupu při tvorbě analýzy zahraničních trhů a výběrů dvou vítězných zemích. Třetí kapitola je věnovaná analýze současného stavu online marketingu daného e-shopu. V praktické části jsou podnikem zvolená kritéria srovnávána a k nim přiřazovaná váha, které slouží k analýze a výběru vhodné zemi k expanzi. Srovnávanými zeměmi jsou Slovensko, Rumunsko, Maďarsko, Polsko a Portugalsko. Na vyhodnocení vybraných zemí k expanzi jsou použity metody vícekriteriálního hodnocení.