Proces adaptace a přijímání zaměstnanců ve vybrané bankovní společnosti - Shuhalieiev, Yaroslav; Němec, Otakar; Ettelová, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na proces přijímání zaměstnanců v konkrétní bankovní společnosti, a hlavně na následující proces adaptace. Konkrétně se orientuje na využití a smysl onboardingu v rámci tohoto procesu. Cílem práce je zhodnotit adaptační proces v konkrétní bankovní společnosti pomocí kvalitativních osobních rozhovorů s několika zaměstnanci. Následně bude provedeno porovnání adaptačního procesu v rámci bankovního sektoru v ČR, a to za pomoci kvantitativního výzkumu, kde budou provedeny rozhovory se zaměstnanci jiných bank. Následně budou uvedeny návrhy na případné zlepšení adaptačního procesu a větší či vhodnější vyžití onboardingu. V teoretické části budou popsány hlavní činnosti Human Resources oddělení a jeho cíle, motivace zaměstnanců a přiblížení samotného onboardingu. V praktické části bude popsána konkrétní společnost, a hlavně činnost jejího HR oddělení. Podrobně se popíše adaptační proces včetně sociální a pracovní adaptace a různých způsobů rekvalifikace a osobního růstu. Také bude nastíněn způsob výběru zaměstnanců. V závěru budou uvedeny výsledky dotazníkového šetření se zaměstnanci. Dále bude kvalitativní výzkum v jiných bankách. V poslední kapitole autor analyzuje výsledky šetření a navrhne, jak nejlépe změnit proces adaptace a zároveň co nejefektivněji využít onboarding v české společnosti.
Vedoucí práce: Otakar Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses