Postoje zaměstnanců k práci z domova - Makavetskaya, Aryna (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá zkoumáním postojů zaměstnanců k práci z domova. Jejím cílem je zmapovat postoje zaměstnanců k práci v režimu home office v porovnání s prací v kanceláři na příkladu jednoho konkrétního týmu. Teoretická část obsahuje literární rešerši problematiky home office, dále firemní komunikace a budování vztahů z pohledu organizační kultury. Praktickou část tvoří kvalitativní výzkumné šetření, jež analyzuje postoje zaměstnavatele k home office a identifikuje rizikové aspekty této formy práce, dále postoje zaměstnanců konkrétního podniku s ohledem na vymezené rizikové aspekty. Získaná data jsou analyzována za použití metod semistrukturovaného rozhovoru. Výsledky výzkumného šetření poukazují na to, že výhody home office z pohledu zaměstnanců převažují nad nevýhodami, proto lze předpokládat další zvýšení zájmu o tuto formu práce. Práce v režimu home office však má negativní dopad na týmovou a neformální komunikaci či na budování osobních vztahů mezi kolegy.