Postavení neziskového sektoru a problematika financování neziskových organizací v České republice mezi lety 2008–2018 - Minaříková, Eva (2021)
Téma postavení a financování neziskového sektoru je národohospodářsky významné kvůli rostoucím veřejným výdajům na neziskový sektor a nedostatku kvalitních dat o financování neziskového sektoru z veřejných zdrojů. České veřejné prostředky v letech 2008-2018 tvořily průměrně třetinu příjmů neziskových institucí, přičemž snahou veřejné sféry je ještě těsněji spolupracovat s neziskovým sektorem a navýšit jeho finanční podporu. Práce dochází k závěru, že mezi lety 2008–2018 došlo k posílení role neziskového sektoru v národní ekonomice. Přestože neziskový sektor nefiguruje jako významný zaměstnavatel, ani producent, tak zastává nezastupitelnou roli ve schopnosti zvyšovat participaci občanů na veřejném životě. Neziskové organizace jsou navíc schopny pružně poskytovat služby v krizových situacích, např. v období pandemie COVID-19.