Potenciál cirkulární ekonomiky pro průmyslové podniky - Palkovský, Erik (2021)
Diplomová práce pojednává o potenciálu cirkulární ekonomiky pro průmyslové podniky. Cílem práce je analýza ekonomických a ekologických přínosů tohoto konceptu pro podniky působící v průmyslovém odvětví. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy, pojící se s konceptem cirkulární ekonomiky, včetně technických vysvětlení výrobních procesů průmyslových podniků, zejména procesu briketace. Součástí této části jsou také státní strategie založené na oběhovém hospodářství. V praktické části jsou analyzovány faktory podporující užitečnost cirkulární ekonomiky pro podniky, včetně případové studie z praxe ve formě porovnání ekonomické a ekologické efektivity průmyslové výroby s využitím možnosti briketace, respektive tradiční průmyslové výroby. Práce vykazuje přímé ekonomické přínosy, vyjádřené v uspořených nákladech v peněžních jednotkách. Dále také vyjadřuje ekologické přínosy z hlediska snížení uhlíkové stopy, a to úplnou eliminací přímých emisí oxidu uhličitého v průběhu výroby briket. Jsou zde identifikovány také nepřímé faktory, které jsou potenciálně motivující pro podniky respektovat zásady cirkulární ekonomiky.