Potenciál cirkulární ekonomiky pro průmyslové podniky - Palkovský, Erik; Kislingerová, Eva, 1950-; Ciahotná, Jaroslava; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Diplomová práce pojednává o potenciálu cirkulární ekonomiky pro průmyslové podniky. Cílem práce je analýza ekonomických a ekologických přínosů tohoto konceptu pro podniky působící v průmyslovém odvětví. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy, pojící se s konceptem cirkulární ekonomiky, včetně technických vysvětlení výrobních procesů průmyslových podniků, zejména procesu briketace. Součástí této části jsou také státní strategie založené na oběhovém hospodářství. V praktické části jsou analyzovány faktory podporující užitečnost cirkulární ekonomiky pro podniky, včetně případové studie z praxe ve formě porovnání ekonomické a ekologické efektivity průmyslové výroby s využitím možnosti briketace, respektive tradiční průmyslové výroby. Práce vykazuje přímé ekonomické přínosy, vyjádřené v uspořených nákladech v peněžních jednotkách. Dále také vyjadřuje ekologické přínosy z hlediska snížení uhlíkové stopy, a to úplnou eliminací přímých emisí oxidu uhličitého v průběhu výroby briket. Jsou zde identifikovány také nepřímé faktory, které jsou potenciálně motivující pro podniky respektovat zásady cirkulární ekonomiky.
Vedoucí práce: Eva Kislingerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses